Ma-to 8 - 23 | Pe 8 - 01 | La 9 - 01 | Su 11 - 20 | Juhannus 21.–23.6. suljettu |

Kauppahalli - Joensuu

”Iltavalaistuksessa Kauppahalli on kuin kaunis lyhty”

”Iltavalaistuksessa Kauppahalli on kuin kaunis lyhty”
23.05.24

Korkeatasoinen toiminnallinen ja visuaalinen suunnittelu ovat olleet erityisen tärkeässä roolissa Joensuun keskeisimmällä paikalla sijaitsevan Kauppahalli Joensuun kohdalla.

Karjalaisia perinteitä kunnioittavan Kauppahalli Joensuun arkkitehti- ja sisustussuunnittelusta on vastannut Puroplan sisustus- ja arkkitehtitoimisto tiiminään sisustusarkkitehti Jaakko Puro, lupa- ja arkkitehtisuunnittelijana Kalle Ukonlinna sekä sisustussuunnittelijat Minna Ketto ja Florian Ganter. Puroplan on suunnitellut Pohjois-Karjalan Osuuskaupalle myös Original Sokos Hotel Kimmelin saneerauksen ja laajennuksen, Break Sokos Hotel Kolin Koli Relax Spa -osaston sekä Bomban kylpyläkokonaisuuden ja pihapiirin.

– Kauppahalleja ei ole Suomeen toteutettu vuosikymmeniin. Me nautimme hauskan ja harvinaisen suunnittelukohteen toteuttamisesta. Saimme tilaajan puolelta vapauden innovoida ja kehittää sekä rohkeuden myös toteuttaa. Meillä oli erinomainen suunnitteluyhteistyö ja yhteisymmärrys Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja Juha Kivelän ja kiinteistöpäällikkö Jani Lehikoisen kanssa. Kaupungin päättäjien myötämielinen vastaanotto ja positiivinen suhtautuminen koko projektin ajan helpotti projektia, Jaakko Puro toteaa.

Kauppatorin laidalla sijaitsevasta tuhannen neliön rakennuksesta löytyy useita ravintoloita sekä paikallisiin tuotteisiin keskittyviä myyntitiloja. Isot lasitetut terassitilat ja halli ovat käytössä myös iltaisin. Rakennus asemoitiin paikalleen toriparkin olemassa olevan sisäänkäynnin ja hissin mukaisesti eli haasteena oli esteettömän kulun toteuttaminen kauppahalliin myös toriparkista.

– Asemakaavassa oli vaatimus, ettei rakennuksen katolle saa asentaa erillisiä IV-laitteita. Sen ja toriparkin savunpoiston ratkaiseminen seinäpintojen kautta rakennuksen julkisivuja pilaamatta oli kohtuullisen vaativaa, Jaakko Puro kommentoi.

Perinteistä ja modernia arkkitehtuuria

Kauppahalli Joensuu edustaa perinteistä ja modernia arkkitehtuuria upeana puurakennetoteutuksena. Jaakko Puro kertoo suurena inspiraationa suunnittelulle olleen kauppahallin puuttuminen kaupungista. Hän halusi Kauppahalli Joensuun olevan helposti hahmotettava ja lähestyttävä.

– Siirsimme kauppahallin sijainnin torin aurinkoisemmalle puolelle. Siitä lähdin kehittämään kolmivaiheista lähestymistä kauppahalliin torin suunnasta, siis aurinkoinen markiisein katettu terassi, avattavin lasiseinin rakentuva lasipaviljonki sekä myynti- ja palvelutilat, Jaakko Puro kertoo.

Kauppahalli Joensuussa on käytetty paljon puuta paanumaisina paneeleina, mikä onkin perinteistä puurakentamista kaikkialla Suomessa – myös Pohjois-Karjalassa. Kauppahalli Joensuussa käytetyn paanupaneelit ovat Puron omaa suunnittelua.

– Lähtökohta oli, että paanupaneelin kuvio on riittävän iso ja selkeä, jota tumma vihreä väri korostaa.

Tummalta vaikuttava Kauppahalli Joensuu ei ole suinkaan synkkä ja raskas, vaikka niin voisi kuvitella. Kauppahalli on noin tuhannen neliön rakennus, jonka mitat ovat olleet asemakaavassa tarkoin rajatut. Kuinka pienehköstä kauppahallista on saatu valoisa ja ilmava?

– Päivänvalossa lasiseinät luovat avaran tunnelman. Illalla valaistuna rakennus on torin kaunis valolyhty, joka houkuttelee sisälle ja luo torille kylmään talveen lämpöä ja turvallisuutta.

Valaistuksella onkin tärkeä merkitys tunnelman luomisessa. Kauppahalli Joensuun valaistuksessa ei ole käytetty yhtään yli 3000 kelvinin valoa eli valon sävyt ovat erittäin lämpimiä.

– Sisäpuolella valaistus korostuu myymälätiloissa ja tuotteissa, muuten enemmän koristeellisena tunnelmavalaistuksena, kuvailee Puro.

Kauppahalli Joensuussa näkyy aitous ja luonnonmukaisuus. Puurakennuksessa runko ja pinnat ovat puuta. Teräsosat eli kiinnikkeet ovat selvästi rakenteina näkyvillä.

– Klinkkerilattioissa on perinteisiä kauppahallisommitelmia ja hauskuutta, Puro mainitsee.