Ma-to 8 - 23 | Pe 8 - 01 | La 9 - 01 | Su 11 - 20 | Juhannus 21.–23.6. suljettu |

Kauppahalli - Joensuu

Vuoden kaupunkikeskustateko 2023 -palkinto Kauppahalli Joensuulle

Vuoden kaupunkikeskustateko 2023 -palkinto Kauppahalli Joensuulle
24.05.24

Vuoden kaupunkikeskustateko 2023 -palkinto myönnetään tänä vuonna Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) Kauppahalli Joensuulle.

Kauppahalli Joensuu on ravintoloita, kahviloita sekä paikallisia erikoisuuksia yhteen kokoava ympärivuotinen kaupunkilaisten kohtaamispaikka ja Joensuun tuoreimpia maamerkkejä. Pian yksivuotissyntymäpäiviään viettävä Kauppahalli Joensuu sai yli 50% annetuista äänistä. Palautteissa nostettiin esille mm. Kauppahallin arkkitehtuuri, jouluvalaisu ja kesäajan aurinkoinen kesäterassi. Kauppahalli koettiin myös piristäneen torin elämää.

Joensuun kaupunkikeskustayhdistys Virta etsi vuoden 2023 kaupunkikeskustatekoa yleisövinkkauksena sekä äänestyksenä. Vuoden kaupunkikeskustateko 2023 palkinto luovutettiin Kesän avaus -tapahtumassa perjantaina 24.5. ja sen vastaanotti PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä. Hän sanoo PKOlaisten ottavan nöyrän kiitollisina vastaan yleisöäänestyksen tuloksen ja olevan iloisen yllättyneitä tästä palkinnosta.

– Julkisessa keskustelussa on paljon puhuttu siitä, että eri puolilla Suomea palvelut karkailevat kaupunkikeskustoista. Me uimme vastavirtaan ja tuomme keskustaan lisää palveluja. Kaupunkilaisten tekemä valinta kertoo samaa tarinaa kuin Kauppahalli Joensuun kävijämäärätkin: toria elävöittävälle ympärivuotiselle kokoontumispaikalle ja sen palvelutarjonnalle on ollut selkeä tilaus. PKO:n perustehtävä on tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempaa paikkaa elää. Maakunnan keskuskaupungin ja sen torialueen elävöittäminen on työtä Joensuun ja koko maakunnan elinvoiman eteen. Joensuun keskustan vetovoiman lisääminen palvelee myös torin ympäristön muita toimijoita. Kauppahalli on mitä siitä yhdessä teemme, toimitusjohtaja Kivelä sanoo.

Kivelän mukaan kiitos kaupunkikeskustatekopalkinnosta kuuluu PKO:n lisäksi rakennuksen arkkitehti- ja sisustussuunnittelusta on vastanneelle Puroplan Oy:lle sekä kaikille rakentamiseen osallistuneille paikallisille yhteistyökumppaneille. PKO:lta erityiskiitoksen hankkeesta ansaitsee Kauppahallin rakennuttamisesta vastannut kiinteistöjohtaja Jani Lehikoinen.

Korkeatasoinen toiminnallinen ja visuaalinen suunnittelu ovat olleet erityisen tärkeässä roolissa Joensuun keskeisimmällä paikalla sijaitsevan Kauppahalli Joensuun kohdalla.

Karjalaisia perinteitä kunnioittavan Kauppahalli Joensuun arkkitehti- ja sisustussuunnittelusta on vastannut Puroplan sisustus- ja arkkitehtitoimisto tiiminään sisustusarkkitehti Jaakko Puro, lupa- ja arkkitehtisuunnittelijana Kalle Ukonlinna sekä sisustussuunnittelijat Minna Ketto ja Florian Ganter. Puroplan on suunnitellut Pohjois-Karjalan Osuuskaupalle myös Original Sokos Hotel Kimmelin saneerauksen ja laajennuksen, Break Sokos Hotel Kolin Koli Relax Spa -osaston sekä Bomban kylpyläkokonaisuuden ja pihapiirin.

– Kauppahalleja ei ole Suomeen toteutettu vuosikymmeniin. Me nautimme hauskan ja harvinaisen suunnittelukohteen toteuttamisesta. Saimme tilaajan puolelta vapauden innovoida ja kehittää sekä rohkeuden myös toteuttaa. Meillä oli erinomainen suunnitteluyhteistyö ja yhteisymmärrys Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja Juha Kivelän ja kiinteistöpäällikkö Jani Lehikoisen kanssa. Kaupungin päättäjien myötämielinen vastaanotto ja positiivinen suhtautuminen koko projektin ajan helpotti projektia, Jaakko Puro toteaa.

Joensuun kaupunkikeskustatekopalkinto – mistä on kyse?

Joensuun kaupunkikeskustayhdistys on palkinnut vuoden kaupunkikeskustateon vuodesta 2000 alkaen. Kaupunkikeskustatekokilpailuun haetaan tekoa, joka on positiivisesti vaikuttanut Joensuun keskustaan viime vuoden aikana. Kisan voi voittaa ilmiö, innovaatio, huikea tapahtuma tai henkilö, joka on toiminnallaan edistänyt Joensuun imagoa. Keskustateko voi olla myös onnistunut arkkitehtuuri, upea valaistus, kaupunkilaisia ilahduttanut tai keskustan viihtyisyyttä lisännyt teko. Joensuun kaupunkikeskustayhdistys etsi vuoden 2023 kaupunkikeskustatekoa yleisövinkkauksena sekä äänestyksenä.

Nyt myönnetty tunnustus Kauppahalli Joensuun rakennuttamisesta on PKO:n kolmas kaupunkikeskustatekopalkinto. Aiemmat palkinnot on myönnetty 2010 Sokos-Vaakuna-korttelin kehittämisestä sekä 2018 Toriparkin rakennuttamisesta. PKO on eniten kaupunkikeskustatekopalkintoja saanut yksittäinen toimija.